معماری چیست؟
معماری در تاریخ بشریت قدمتی به اندازه سالیان حضور انسان دارد و کشورها و فرهنگهای مختلف دارای معماری منحصر به فرد خود هستند که به نوعی شناسنامه آنجا به شمار میآیند و بسته به نوع مذهب، شکل زندگی و حتی آب و هوای هر منطقهای، نوع معماری آنجا نیز تغییر میکند.
بنا بر عقیده بسیاری معماری یک هنر اجتماعی است و یک معمار یک هنرمند و البته مهندس به شمار میآید. حدود ۲۰ سال قبل از میلاد مسیح، ویترویوس معمار رومی کتابی را نوشت که امروزه به عنوان نخستین کتاب تالیف شده در زمینه معماری شناخته میشود.
این کتاب به عنوان تنها منبع نوشته شده درباره معماری یونان و روم باستان از درجه اعتبار بالایی در بین معماران برخوردار بود و برای قرنها منبعی اصلی برای معماران به شمار میرفت.
معماری چیست؟
در این کتاب ویتروویوس کیفیتهای لازم معماری را در سه رده اصلی ایستایی (firmita) کارایی (utilitas) و زیبایی (venustas) تقسیمبندی کرده بود. این تقسیمبندی برای مدتها میان معماران کاملا مورد قبول واقع شده بود و البته هر کدام از آنها به اشکال مختلف ترجمه و تفسیر شد و حتی معانی آنها در طول زمان تغییر کرد و اهمیت آنها مورد بحث قرار گرفت؛ تا جایی که برخی گفتند یکی از این سه کیفیت میتواند نتیجه طبیعی دو مورد دیگر باشد.
اما این سه مورد برای قرنها اصول معماری و به ویژه معماری غربی را تبیین کردند و برخی هنوز از آنها به عنوان چارچوبی برای بررسی خوب یا بد بودن معماری استفاده میکنند.
واژه معمار از واژه لاتین architectus برگرفته شده که خود این کلمه نیز از واژه arkhitekton اقتباس شده است. سبکهای معماری مختلف و متنوع هستندبسته به کشور و فرهنگ و حتی شهرهای مختلف این سبکها دستهبندی میشوند.
برخی از سبکهای معماری در ایران عبارتند از: سبک خراسانی، سبک اصفهانی، سبک آذری و از سبکهای معماری در جهان نیز میتوان به معماری ارگانیک، مدرنیسم، معماری اسلامی، معماری نئوکلاسیک و معماری بیونتیک نام برد. ایران نیز همواره در طول تاریخ به عنوان یکی از پایگاههای اصلی معماری در جهان به شمار میآمد و معماری ایرانی همیشه زبانزد مردم دیگر اقوام بوده است.
از جمله معماران معاصر برجسته ایرانی میتوان به هوشنگ سیحون، سیدهادی میرمیران، حسین امانت، کوروش فرزامی، عبدالعزیز فرمانفرمائیان، داراب دیبا، کامران دیبا، ایرج کلانتری، فریار جواهریان، علیاکبر صارمی، کامران افشار نادری، بهرام شیردل، نادر خلیلی، محسن فروغی و فرامرز شریفی اشاره کرد.
در پایان به برخی تعاریف معماری از سوی معماران برجسته ایران و جهان اشاره میکنیم.
معماری بر سه قسم است. یکی ساخت بناها و دیگری ساخت ساعتها و سوم ساخت ماشینآلات. بناها خود بر دو نوعند: بناهایی که برای استفاده همگان و استحکام بخشیدن به شهرها در مکانهای عمومی ساخته میشوند و بناهایی برای استفادهٔ شخصی افراد. هر سه اینها باید با توجه به دوام و راحتی استفاده و زیبایی ساخته شوند. (ویتروویوس، تقریبا ۲۰ سال قبل از میلاد)
معماری چیست؟ فرم مجسم اصیلترین اندیشههای انسانی! شوق او! انسانیت او! ایمان او! دین او! این چیزیست که روزی معماری بود. (والتر گروپیوس، ۱۹۱۹)
وظیفهٔ معماری برقرار کردن ارتباط حسیاست به وسیلهٔ مصالح خام. (لوکوربوزیه، ۱۹۲۳)
معماری بازی احجام است در زیر نور. (لوکوربوزیه، ۱۹۲۳)
معماری ارادهٔ سالیان است که در زبان فضایی بیان میشود. (میس واندر روهه، ۱۹۲۳)
معماری موسیقی جامد است. (گوته)
معماری ردپای زمان است بر فضا. (سیدهادی میرمیران)